kaskas 534 Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 Nie jestem pewna, czy to jedyne wyjaśnienie. :) U mnie, niezależnie od rodzaju wsypanych trocin, zwierzaki je tak udeptują, że po jakimś czasie, albo je muszę rozbić od nowa, albo przestają w nich ryć. Może trzeba byłoby wymieszać trociny z sianem, żeby ułatwić zwierzakom budowanie norek? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ania_ 0 Napisano 22 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2013 (edytowane) a jakby wymieszac i czy wogole można z 1- opcja bardziej mi sie podoba oczywiście pocięte Jk Animlas Terrun Kokosowe włókno- naturalne podłoże do terrarium 4l?? Naturalne włókno kokosowe, może być z powodzeniem stosowane jako element dekoracyjny terrarium.Chipsy o wielkości 0,5-1cm oraz 1-2cm.Opakowanie 4 lCechy produktu:- podściółka z naturalnego kokosa- element dekoracyjny- idealne do wszystkich typów terrariów lub takie TROPICAL COCOCHIPS 500g. TROPICAL COCOCHIPS kokosowe podłoże terrarystyczne.Naturalne podłoże w postaci fragmentów włókna kokosowego. Wolne od dodatków chemicznych, co gwarantuje bezpieczeństwo stosowania w terrariach z nawet najbardziej delikatnymi zwierzętami. COCOCHIPS ma postać kostki, która powstała przez sprasowanie włókna kokosowego. Przed użyciem należy ją zalać ok. 3-4 litrami wody. Uzyskane w ten sposób wilgotne podłoże (ok. 4 litrów) stosuje się w terrariach z płazami i gadami lasów tropikalnych oraz w insektariach. Można je stosować samodzielnie lub jako dodatek do innych podłoży terrarystycznych. COCOCHIPS to również doskonały, rozluźniający składnik podłoży dla roślin egzotycznych.Dostępne w opakowaniach:500g Edytowane 22 Grudzień 2013 przez ania_ Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ania_ 0 Napisano 29 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2013 przejrzałam x stron wstecz- czy ktoś daje cos innego oprócz trocin?? chodzi mi o wypelnienie ok 1/5-1/3 powierzchni akwa a nie jako dodatek co sie sprawdza a co nie z góry dzieki :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aga-dawid 10 Napisano 1 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2014 W którym sklepie można dostać takie trociny? (szukam nazw sklepów oraz sklepów internetowych) Niestety nigdzie nie mogę znaleźć tych trocin. My te trociny kupiliśmy w sklepie w miejscowości Krosno na ul. Lniarskiej. Ale na pewno znajdziesz coś bliżej siebie, Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorkida 2 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 Czy takie podłoże może być zamiast trocin? Jest to żwirek drewniany o kształcie walca. Zdjęcie: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokosek 5 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 Sama miałam taki żwirek i chomika raniły w łapki więc nie polecam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carley13 0 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 (edytowane) Raczej nie, lepiej zainwestować w trociny.Poza tym chomik może sobie zranić łapki od żwirku, bo ma ostre zakończenia. Edytowane 18 Luty 2014 przez Carley13 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nevada 2 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 Żwirek nadaje się idealnie, ale do toalety chomika - wchłania lepiej mocz niż zwykłe trociny. Jako normalna ściółka także, tyle że bardziej dla chomika syryjskiego niż karłowatego. My jako podłoża dla chomika używamy 1. Trociny firmy Jaro, są mięciutkie i przyjemne w dotyku :) do tego mega paczuszka za 10zł opłaca się Widziałam te trociny w jednym zoologu w moim mieście. Jakoś nie przypadły mi do gustu... są strasznie drobne i na spodzie było dużo pyłu. Wolę już kupować te w mniejszych paczkach, ale przynajmniej trochę większe żeby maluchy miały w czym kopać :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorkida 2 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 Właśnie chcę odstawić trociny i zobaczyć czy chomik nie ma na nie alergii. Myślałam nad chusteczkami, ale ile ja bym musiała ich zużyć aby zrobić dno... Myślałam też nad tym, aby ten żwirek przykryć warstwą chusteczek. Już sama nie wiem... Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lena87 0 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 My jako podłoża dla chomika używamy 1. Trociny firmy Jaro, są mięciutkie i przyjemne w dotyku :) do tego mega paczuszka za 10zł opłaca się Ja też używam tych trocin dla chomików i dla świnek. Polecam :) Tylko, że u mnie w zoologu kosztują 7.50 :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Francesco 7 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 A jakaś inna alternatywa zamiast trocin czy wspomnianego przez Dorkide żwirku/peletu...?? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carley13 0 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 (edytowane) Właśnie chcę odstawić trociny i zobaczyć czy chomik nie ma na nie alergii. Myślałam nad chusteczkami, ale ile ja bym musiała ich zużyć aby zrobić dno... Myślałam też nad tym, aby ten żwirek przykryć warstwą chusteczek. Już sama nie wiem... Może wyściel papierem toaletowym, albo zastosuj ściółkę bawełnianą. Edytowane 18 Luty 2014 przez Carley13 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorkida 2 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 Dzięki, jak na razie spróbuję z papierem i chusteczkami. U mnie w zoologu była ściółka bawełniana (bardzo bardzo małe opakowanie) i kosztowała 10 zł - musiałabym zużyć ich z 10. Zastanawia mnie jedno, czy takie coś można dostać w markecie budowlanym? Kiedyś widziałam coś podobnego, ale nie wiem czy by się nadawało... Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carley13 0 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 Lepiej kupić ściółkę bawełnianą przeznaczoną specjalnie dla gryzoni.U mnie w zoologicznym była w worku 7 l i starczyły mi 2 worki do klatki dla świnki (alergiczki). Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kos 88 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 Ostatnio zdobyłam dwudziestokilogramowy worek RS Mustang, do kupienia tutaj: http://rsprodukter.pl/index.html za 70 zł z przesyłką. Miałam lepsze trociny, ale te nie są jeszcze tragiczne. Na początku pyłu nie było prawie wcale, po 3 tygodniach jest go niestety dość dużo. Wiórki są średniej wielkości, dobrze kopie się tunele. Mają lekki sosnowy zapach. Zdecydowanie nie podoba mi się tylko to, że worek był połatany. Solidnie, ale jednak :/ Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miryal 166 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 Ja sobie bardzo chwalę ściółkę bawełnianą 'pitti cotton litter' w którą zaopatrywałam się w zooplusie. Za worek 30l płaciłam 40zł ale ściółka jest fenomenalna! Nie uczula, jest mięciutka, super wygląda i chomiś uwielbia ją przekopywać (przy czym nawet raz nie kichnie ani się nie podrapie). Jedyny problem jest taki, że od jakiegoś miesiąca nie jest dostępna - produkt w ogóle zniknął z polskiej oraz irlandzkiej strony. Rozpatrywałam już różne opcje i jedyna alternatywna ściółka, którą mogę tu dostać to TumbleFresh czyli mniej więcej odpowiednik ściółki Carefresh. Nie wiem czy to się nadaje ale chyba trzeba będzie spróbować, bo trocin nie chcę, siano też odpada a mojej bawełny nie ma. Czy kupował ktoś Carefresh lub coś podobnego? Jak to się sprawdza? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiba 122 Napisano 11 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2014 (edytowane) E: Coś źle mi pokazało posty. Widzę, że ostatnio była akurat mowa o ściółkach dla alergików, więc już sobie poczytam. Edytowane 11 Styczeń 2014 przez Diana Luiza Dubowska Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Awakening Be A Musher 0 Napisano 14 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2014 ja uzywam trocin z drzew owocowych,(ponoc z iglastych sa trujace!) biologicznej rodzinnej produkcji gdzie uzywaj naturalnych pestycydow takich jak ocet jablkowy itd. slyszalam o uzywaniu wiorow z konopii ponoc sa lepsze od trocin?! nie mam pojecia wiem tylko ze o WIELE DROZSZE, moze cos na ten temat specjalisci? do tego slome odkurzona. sianko najlepszej jakosci to w sklepach nie zawsze jest ok. warto zajzec do pobliskiej prwatnej stajni, szczegolnie sportowe konie nie moga jesc zanieczyszczonego siana! w szwajcarii sie tez uzywa "trocin" z kukurydzy…ponoc niezle, niealergiczne, i pochlaniaja zapach…zamierzam sprobowac, chyba ze macie cos do powiedzenia na ten temat? chetnie poczytam. naturalna kore z drzew czasem z malymi insektami tez lubia(radze poczytac nie wszystkie owady i larwy mozna podawac chomikom). Wata lniana i bawelniana ale dodaje tylko jakies 2cm i rozrzedzam ze sloma lub siankiem. Nie wiem czy to dobry pomysl lecz czytalam ze w ogóle waty sie unika??? u mnie chomiki jej nei jedza (wata rozpuszczalna) i plastiku zreszta te nie tylko ida nad ranem spac i wieczorem juz tam nie wracaja;-) fajny jest tez piasek dla szynszyli.. i kamienie rzeczne-oczywiscie umyte. moje chomiki je przesuwaja ;-)) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Motusa 393 Napisano 14 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2014 Ściółkę konopną i lnianą polecam, tylko faktycznie tania nie jest. nie wiem jak u Ciebie. Kukurydziana niezła. Co do pochłaniania zapachów i chłonności to chyba taka całkiem ekstra nie jest, choć fajnie wygląda w terrarium. Waty ani bawełny nie polecam, może to przesądy ale na 10 chomików jak jeden zje to i tak o dwa chomiki za dużo. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ania_ 0 Napisano 15 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2014 Awakening Be A Musher"....szczegolnie sportowe konie nie moga jesc zanieczyszczonego siana!..." sorry ale konie sportowe to z innej gliny lepione niż pozostałe?? :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miryal 166 Napisano 15 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2014 (edytowane) W końcu się zdecydowałam i zamówiłam ściółkę Tumblefresh czyli ulepszone Carefresh (bardziej miękkie, drobniejsze i wyłącznie z naturalnych składników). Dzisiaj przyszła paczka (zamówiłam 3 opakowania po 8,5l. Wszystko pięknie, ściółka ładnie wygląda, jest miękka, dosyć drobna ale bardzo przyjemna... jest tylko jeden minus ale jak dla mnie bardzo duży! niestety zapach nie jest zbyt przyjemny, powiem więcej, na mój gust ściółka zalatuje jakąś kupą (nie wiem jak to trafnie ująć :P). Nie jest to zapach chemiczny tylko bardziej jakiś naturalny odorek... przesypałam do worka i się wietrzy... zapach nie jest tak intensywny, że czuć jak się wejdzie do pokoju ale jak powącham z bliska to :mellow: . Wiem, że pewnie przeżywam ale cóż, no nie jestem zadowolona przez wzgląd na ten smrodek... naczytałam się już o niej dosyć dużo i jest wytworzona z masy papierniczej otrzymanej ze ściętych drzew (nieprzetworzone drewno). Oczywiście drzewka nie były na nią specjalnie ścinane, bo ściółka powstała z nadwyżek otrzymanej masy papierniczej (surplus virgin wood pulp). Czy ten zapach to po prostu zapach natury??? :P Edytowane 15 Styczeń 2014 przez Miryal Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiba 122 Napisano 16 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2014 Zapach natury w Twoim domu! Ciesz się :D Ja właśnie dostałam Chambiose i po długim grzebaniu ręką w woru muszę przyznać, że jednak trochę ostrawa jest, ale będę dorzucać papier toaletowy tam, gdzie chomiki śpią, i powinno być ok. OBY stan ich skóry się polepszył... Miryal, a gdzie zamówiłaś tę ściółkę i za ile? Jak napadnę na bank to chciałabym kupić jeszcze jakieś ściółki do wypróbowania moim łysym chomisolom. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miryal 166 Napisano 16 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2014 Zamówiłam na irlandzkiej stronie pet-bliss.ie więc pewnie nie będzie to pomocne. Zapłaciłam 8 euro za jeden 8,5l worek (zamówiłam ich trzy i teraz główkuje jak z nich wypędzić ten 'zapach natury' :P) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anettee 1 Napisano 16 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2014 Tak w ramach newsa :P Znalazłam dziś w Kaufladzie podściolkę z kukurydzy dla gryzoni :o Ale niestety z równie wielkim zdziwieniem spojrzałam na cenę: 18.99 za 1,5 kg( 7litrów) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nevada 2 Napisano 7 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2014 Używał ktoś z was może podłoża kukurydzianego? Widziałam owe w zoologu i mnie zaciekawiło, bo mogłoby być całkiem fajną alternatywą dla żwirku. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi