Skocz do zawartości

Zrób to sam - kuchnia


Rekomendowane odpowiedzi

Ja malutkej zrobiłam ostatnio coś w rodzaju karmy. Co wzięłam:

- kilka młodych pokrzyw zerwanych w lesie

- słonecznik z ogródka

- truskawki

- jeżyny

- koniczyna

- ziarno.

 

Pokrzywy, słonecznik i koniczynkę wystawiłam na słońce i ususzyłam. Truskawki pokroiłam w kosteczkę i wystawiłam wraz z całymi jeżynami na słońce. Wszystko ładnie się wysuszyło, zmieszałam wszystkie składniki i teraz Alpinka ma pyszną karmę :P

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 615
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hej... Chcialam wam pokazac jeszcze latwiejsze białkowe ciasteczka dla chomika ( mysle ze jeszcze tu nie bylo) Białko jest bardzo wazne dla chomika. Syryjskie ale nie potrzebuja tego tak czesto jak

Dzisaj w szafie kuchennej znalazlam kaszke zbożowa ( 7 ziarn) dla niemowlat ( data ważności do 08.2012 !! :D )   Wiec wzielam: Bio-kaszke zbożowa od Milupa ( ona jest bez mleka, bez cukru i ma wiel

Tutaj możecie dawać różne pomysły na sałatki itp. :) Taki chomiczy bar ;).   Ja tu daję bardzo prostą sałatkę, którą mój Irys wręcz ubóstwia ;).   Składniki: jabłko, marchewka   Wykonanie: ja

Ja zabrałem się za pokrarm, ale bym się chciał dowiedzieć co sądzicie o takim skladzie:

 

Pszenica, żyto, babka lekarka, koniczyna, gałąski zdzicałych gruszy i jabłoni, kukurydza, soczewqica, groch, pestki: słonecznika, dyni, orzeszki ziemne, siemie lniane, ziarna z arbuza i jabłuka, listki dębu, kora brzozy, kiełki z resztek z pokarmu.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No moim zdaniem zbyt tłusta będzie chyba że dasz mało tego: orzechy i słonecznik - to bardzo tuczy. A tak to moim zdaniem jest taka sobie. Tylko nie mieszaj babki z resztą lepiej to ususz i podawaj w całości i pojedynczo nie jako mieszanka - jako przysmak. Możesz też ususzyć liście brzozy. Jest dużo tego co dobre i możesz zasuszyć zerknij tutaj :

http://www.e-chomik.pl/art10.php

 

I jakby co to babka lancetowata :)

 

Pozdrawiam !

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 year later...

Przepis na karmę :)

Składniki:

150g mieszanki 6 zbóż (orkisz, pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza, owies) 100g pokarm dla ptaków (bez maku i ryżu) 50g nasiona traw 100g niesłodzone müsli owocowe, lub płatki wielo-zbożowe 100g suszone warzywa (np. chipsy marchwiowe, pasternak, korzeń selera, buraki) 50g psie płatki 100g mieszanina ziół (np. zielony owies, mniszek lekarski, pokrzywa, różne kwiaty) 100g mieszanki płatków z groszku zielonego, chleba świętojańskiego, ryżu, można dodać też parę nasion słonecznika

Jak przyrządzić?

Nic skomplikowanego, po prostu wszystko razem wymieszaj, i wysyp do miseczki chomika.

 

Przepis który obmyśliła autorka pewnego bloga :)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

własne wapienko

jak wiemy wapienko robi sie z gipsu lub wapna. wystarczy więc go kupic, rozmieszac, i gotowe. Można nadać mu różne smaki, np słonecznikowy (dodac tam obrany slonecznik) albo wiele, wiele innych. chomiki rzadko wcinają kukurydzę- kruszymy jakos kukurydze i dosypujemy- chomik ma witaminy których normalnie nie wżera. Nie jestem pewna czy to dobry pomysł, ale mam nadzieje ze wam sie spodoba rotfl

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ehh, widać, że nie tylko ten przepis jest skopiowany, na ciasteczka też. Również opisy chorób i wiele, wiele innych. W jednym poście tylko zaznaczyła, że e-c to źródło jej notek...

Ma tez z innych stron skopiowane.

A ma tyle błędów na blogu... Najbardziej się uśmiałam z tego, kiedy pod skopiowaną notką z chomikiem tureckim dała zdjęcie syryjka i napisała, że ten chomik t. ze zdjęcia jest bardzo podobny do syryjka xD

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

o matko! Syryjski?! DO TURECKIEGO!?

______________________________________

Cóż.. może to nie pomysł.. ale dobra... Jak wiemy w klatkach mamy niewygodne i czasem niebezpieczne pięterka. Proponuję zostawić drabinki, ale wstawić deseczki. Tak jak w klatce dla koszatniczek. Niekoniecznie kupić. Jakies stare z piwnicy starczą. Ładnie, chomik ściera zęby, naturalnie... Wygodnie...

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj dam wam kilka przepisów które skopiowałam z http://www.swiatchomika.cba.pl

Sorry , że kopiuje te przepisy , ale podaje źródło zawsze :)

Kolba

Składniki:

? mąka pszenna lub kukurydziana (ciasto będzie bardziej chrupkie)

? woda

? patyczki po zjedzonych kolbach lub mała kromka chleba

? przykłady dodatków: mieszanka ziaren, muesli, kawałki herbatników bez czekolady, orzechy, suszone warzywa

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z wodą (mąki więcej a wody mniej). Powstać ma twarde ciasto, którym oblepiamy patyczek lub kromkę chleba nie za grubą warstwą. Teraz możemy przystąpić do dekorowania patyczka przysmakami. Udekorowaną kolbę zamieniamy w wałek do ciasta i toczymy po stolnicy, równocześnie przygniatając kolbę do niej. Chodzi o to by przysmaki wgnieść do ciasta. Podobnie postępujemy z kromką chleba, przed upieczeniem można zrobić mała dziurę, aby przewlec np. drucik. Jeszcze raz obtaczamy w przysmakach i wkładamy do piekarnika na 15 minut (180°C). Upieczoną kolbę kładziemy w dość ciepłym miejscu na około 2 godziny, ponieważ ciasto musi dobrze wyschnąć.

 

2. Chlebek dla gryzoni

Składniki:

? 60g mąki pszennej,

? 180g mąki kukurydzianej,

? pół łyżeczki proszku do pieczenia,

? przysmaki chomika,

? jajko

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać ze sobą, dodać jajko, proszek do pieczenia i przysmaki. Wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować, by było odrobinę płaskie.Tak rozwałkowaną masę zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto odwinąć z folii i pokroić w prostokąty. Następnie włożyć je do nagrzanego wcześniej piekarnika (180°C) na około 30 minut.

 

3. Naturalne chipsy

Aby wykonać chipsy, należy jabłko pokroić w cienkie plasterki. Następnie nawlec je na nitkę i powiesić np. nad grzejnikiem, tak aby się wysuszyły. Trzeba pilnować, aby nie zalęgły się na jabłkach muszki. Po 2-3 dniach chipsy są gotowe!

 

4. Marchewkowe ciasteczka

Składniki:

? 15 dag mąki pszennej

? otręby lub płatki owsiane

? pół łyżki oleju

? 1-2 marchewki

? ok. 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z wodą i olejem, aż do uzyskania jednolitej masy. Marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę lub nawet trzemy na tarce, ale na dużych "oczkach" i mieszamy z wcześniej wykonaną masą. Formujemy kulki dowolnej wielkości i obtaczamy lekko w otrębach. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180°C, jak już się nam piekarnik nagrzeje wkładamy blachę z wyłożonymi na niej ciasteczkami i pieczemy ok. 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia.

 

5. Kwiat słonecznika

Składniki:

? 1/4 szklanki mąki (więcej kukurydzianej z pszenną)

? słonecznik

? pestki dyni lub kukurydza

? woda

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z wodą, do uzyskania jednolitej masy. Jeśli klei się do rąk, dodajemy mąkę. Potem formujemy koło, po bokach wciskamy pestki dyni (lub kukurydzę), na środek słonecznik. Pieczemy w piekarniku w zależności od grubości ciasta ok. 20 minut w temp (180°C)

 

6. Płatki z jogurtem

Potrzebne składniki (na jedną porcję):

? około dwóch płaskich łyżeczek jogurtu naturalnego (Nie jakiegoś serka, czy owocowego jogurtu!)

? łyżeczka płatków owsianych

? kilka płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

Do miseczki dajemy jogurt, wsypujemy płatki owsiane, płatki kukurydziane można lekko połamać, żeby były mniejsze, na koniec wszystko mieszamy i dajemy chomiczkowi.

Chomiczek zlizuje jogurt, a gdy trafi na płatka, gryzie go. Pamiętajcie tylko, że nie można tego podawać zbyt często. Ja np. proponuje raz na 10-15 dni, nie częściej.

 

7. Chrupiące kuleczki dla chomika

Składniki:

? mąka

? woda

? przysmaki naszych ulubieńców

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z wodą na podgrzanym palniku. Mieszaj, aż powstanie ciasto. Następnie wyjmij powstałą masę z garnka i wgnieć do niej przysmaki pupila. Podziel ciasto na mniejsze porcje i obtocz raz jeszcze w przysmakach. Z powstałych porcji ulep kuleczki (najlepiej takiej wielkości, by gryzoń mógł bez problemu wziąć do je do łapek). Kuleczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Zostawiamy je tam gdzieś z godzinkę i żeby ciasto się dobrze wysuszyło. Po upływie wyznaczonego czasu, przekładamy je do miseczki, do ostygnięcia.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...