stuart 0 Napisano 16 Kwiecień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2007 Czy mogę przystawić chomikowi do akwarium lusterko żeby nie czuł się samotnie? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qmpelaa 3 Napisano 16 Kwiecień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2007 He, he, możesz, ale pamiętaj, że lusterko jest ostre, a jak chomik zacznie gryźć ?? Nie, lepiej nie dawaj, to może być niebezpieczny przedmiot, przynajmniej ja bym nie dawała. Napewno nie będzie się czuł samotny !! Spox, przecierz ma Ciebię :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorix 0 Napisano 17 Kwiecień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2007 Wiesz, lepiej [fade] się z nim dość dużo baw[/fade], to nie będzie Samotny :D :) party Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aniula95 0 Napisano 17 Kwiecień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2007 Ja tez jak mojego Scrappy'ego dostawie do lustra to sie odwraca, slabo widza, moze ich to razi Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zuzik 1 Napisano 17 Kwiecień 2007 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2007 nie... raczej nie razi. Poprostu niedokładnie widzi, to tyle. Reaguje jak niektóre psy czyli ingoruje :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chomisia12 0 Napisano 20 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2010 Od niedawna mam nową szafę z lustrem,a klatka mojego chomisia stoi właśnie koło tego lustra.Czy to może jakoś''niepokoić''mojego Rufuska?Bo cały czas się patrzy w to lustro :??: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leon 126 Napisano 20 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2010 Może się sobie podoba :) . Nie ma to wpływu na zachowanie chomika. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
muszenka 11 Napisano 20 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2010 Mój chomik boi się własnego cienia, a lustro to już wgl byłoby dla niego szokiem. Powinien się przyzwyczaić. To normalna reakcja. Chomik widzi, że coś się tam rusza, myśli "intruz" - instynkt samozachowawczy. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kondzio 3 Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 nie wiem jakn to jest ale czy chomiki widzą odbicia w lustrze? bo ja z moich obserwacji wnioskuje że nie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
muszenka 11 Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Dlaczego sądzisz, że nie? Odbicie w lustrze to działanie promieni słonecznych, które padają tak do oka człowieka, jak i do oka innych zwierząt, w tym chomików. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jazz 11 Napisano 21 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2010 Może i coś tam zobaczy, ale przecież chomiki mają słaby wzrok i wątpie by siebie "poznał". xdd Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaskas 534 Napisano 23 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2010 Moje chomiki w ogóle nie reagują na lustro. Wszystkie jak jeden mąż lustra olewały. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marel 4 Napisano 23 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2010 Może po prostu zauważa ruch, nie ważne czy widzi ostro czy nie. I go ten ruch ciekawi, więc zatrzymuje się aby nasłuchiwać czy ten ruch to czasami nie jest jakaś niebezpieczna istota. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martyna 4 Napisano 23 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2010 mój jak widział lustro to robił dziwne pozy.. tak jakby do fotek xPP Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marel 4 Napisano 23 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2010 Martyna myślę że to a) twoja wybujała wyobraźnia lob b) nadinterpretacja zachowania chomika. To tylko chomiki, nie przypisujmy im na siłę cech i zachowań ludzkich. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Padzia9 3 Napisano 24 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Mój chomik w ogóle nie reaguje na lustro tylko odwraca się ! :??: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hamsterowaa 0 Napisano 24 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2010 nie , nie , nie ! CO WY ZA GŁUPOTY MI PISZECIE ? chomiki nie widzą dwuwymiarowych obiektów (czyli obrazów , odbić itp.) , nie mógł sam siebie widzieć w lustrze i myśleć , że to intruz , bo przecież chomiki rozpoznają się po zapachu , a w końcu jego odbicie nie pachnie , co nie ? Proszę , jeżeli nie wiecie , to nie piszcie takich bzdur , bo przez to ludzie się mylą . Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cytrynka 3 Napisano 24 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Mój chomik zachowuje się jakby lustra nie widział ;] Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaskas 534 Napisano 24 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2010 chomiki nie widzą dwuwymiarowych obiektówTo jest dopiero z palca wyssane. Oczywiście, że chomiki widzą dwa wymiary, skoro są w stanie zobaczyć trzy. Idąc tym tropem, okazałoby się, że płasko położonej trawy w ogóle nie zauważą. Chomiki słabo widzą, owszem, ale nie ma to nic wspólnego z wymiarami. Na lustro dużo zwierząt nie reaguje. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marel 4 Napisano 24 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2010 hamsterowaa hahaha a to błysnęłaś wiedzą, brawo! Proszę, jeżeli nie wiesz, to nie pisz takich bzdur, bo przez to ludzie się mylą. :) Co do lustra, mój Gryzio podszedł go lustra, ustał na dwóch łapkach i obwąchał je po czym poszedł dalej, Rudzik natomiast nie wykazał żadnego zainteresowania lustrem. Widocznie reakcja na lustro to sprawa indywidualna każdego chomika. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kondzio 3 Napisano 24 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Ja osobiście uważam że jeśli chomik"widzi się w lustrze" ( i może robić słit focie na Enka xP xD ^^<żal>) to tak samo powinien widzieć się na filmiku z youtuba, na zdjęciu czy na opakowaniu karmy. Tak jak napisali inni chomiki rozpoznają sie po zapachu. Nie po wyglądzie. Jeśli mielibyście realistyczną figurę z wosku chomika syryjskiego to jak myślicie, co by z nią zrobił? . Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fiocco 0 Napisano 27 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Jeśli mielibyście realistyczną figurę z wosku chomika syryjskiego to jak myślicie, co by z nią zrobił? .Obgryzł albo by się przestraszył i potem obgryzł xDChomik gdy widzi się w lustrze chce dotknąć odbicia, pewnie tylko dlatego, że widzi tam ruch ;d Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arthzil 0 Napisano 28 Kwiecień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2010 nie , nie , nie ! CO WY ZA GŁUPOTY MI PISZECIE ? chomiki nie widzą dwuwymiarowych obiektów (czyli obrazów , odbić itp.) , nie mógł sam siebie widzieć w lustrze i myśleć , że to intruz , bo przecież chomiki rozpoznają się po zapachu , a w końcu jego odbicie nie pachnie , co nie ? Proszę , jeżeli nie wiecie , to nie piszcie takich bzdur , bo przez to ludzie się mylą . To ci mózg wybuchnie jak ci powiem, że kolory tak naprawdę nie istnieją w sensie "to jest czerwone". Bo my nie widzimy rzeczy, a jedynie tą część światła, którą obiekt nie pochłania, a co za tym idzie, widzialny kolor jest odwrotny do rzeczywistej barwy :) Dodatkowo, taka krewetka widzi znacznie większą gamę kolorów niż człowiek i to co dla ciebie jest białe może mieć tak na prawdę barwę ultra fioletu! BOOM! :P A teraz to o czym tak na prawdę chciałem napisać. Chomik widzi w lustrze swoje odbicie, ale nie rozpoznaje go jak człowiek. Jedynie zwierzęta część zwierząt człekokształtnych rozpoznaje swoje odbicie w lustrze, a sam człowiek dopiero od pewnego wieku. Tak więc zwierzęta "widzą" w lustrze inne zwierzę (np. papugom daje się lustra "dla towarzystwa"), jednak chomiki ze względu na słaby wzrok jeśli cokolwiek widzą to poruszający się obiekt, nie rozpoznają go jako chomika bo nie czują jego zapachu. Jeśli chomikowi nie zwraca na lustro uwagi to spoko, ale jeśli patrzy się na nie nie w pozycji zaciekawienia (a więc przednie łapki do góry i pozycja wyprostowana), a siedząc nieruchomo to znaczy, że się boi. Dlaczego? Bo poruszający się obiekt, który ledwo widzi i nie czuje jego zapachu to dla niego drapieżnik. Oczywiście po jakimś czasie się przyzwyczai, bo "to coś" tam jest, ale nie zbliża się i nic nie robi wrogiego, dokładnie tak jak przyzwyczaja się chomik do właściciela (na początku wszelki ruch wywołuje ucieczkę do schronienia, ale później chomik spokojnie futruje i tylko obserwuje co robisz). Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi