wika141 1 Zgłoś Napisano 18 Lipiec 2008 Cześć. Mój chomik dżungarski chyba wymiotuje i nie wiem co mu jest. Dziś po raz drugi zauważyłam w klatce taką zaczerwienioną "paćkę" która wyglądem i konsystencją przypomina wymiociny (cała jest jasno czerwona, jakaś taka różowa i są tam kawałki karmy). Nie wiem co może być mojemu chomikowi :-( Oprócz tego zauważyłam , że chomik często kicha, a tak to nie ma innych niepokojących objawów. Nie jest wychudzony, ani apatyczny ani nic w tym stylu. Raczej to nie jest wina karmy, ponieważ tą samą karmę daję drugiemu chomikowi, a on jest przykładem zdrowia. Proszę o pomoc :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dianek 0 Zgłoś Napisano 18 Lipiec 2008 mój chomik też tak miał... dwa dni przed śmiercią :/ czy twój chom je normalnie? nie jest ospały? jeśli jest to biegaj do weta! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czyżyk 0 Zgłoś Napisano 18 Lipiec 2008 Jesteś pewna, że to wymioty? Radzę Ci skonsultować się z wetem. W najgorszym przypadku jest to rak przełyku... Leć do weta! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaskas 530 Zgłoś Napisano 20 Lipiec 2008 A nie jest to przypadkiem kawałek karmy - jakiegoś chrupka, czy granulatu dorzuconego do jedzenia? Bo może chomik to zachomikował w torbie, a potem mu się to w niej rozpuściło (tam chomiki mają ślinę) i potem to wyciągnął. Albo druga opcja, że zebrane jedzenie chomik obsikał, i się coś niecoś rozpuściło. A jeśli chomik wymiotuje, to powinien być mocno osłabiony i prawdopodobnie widać to będzie po jego zachowaniu. Więc kluczowe jest stwierdzenie jak chomik się zachowuje w porównaniu do dni poprzednich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matekfpol 0 Zgłoś Napisano 27 Lipiec 2008 Widziałem coś takiego. Chomik najadł się właśnie jakiegoś granulatu i przy opróżnianiu torby po prostu wypłynął... Zgadzam się z istnieniem takiej OPCJI :mysli: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Letah 0 Zgłoś Napisano 28 Lipiec 2008 Hmm, dziwne... Ale, mój chomik zawsze wszystko całe wyciąge, tylko obślinione xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaskas 530 Zgłoś Napisano 29 Lipiec 2008 Zależy od tego przede wszystkim, jak długo pokarm jest trzymany w torebce. Jeśli jest to dłuższy czas - może się rozpuścić. Jeśli tylko przeniesiony z miejsca na miejsce - będzie wyglądał jak w przypadku podanym przez Ciebie. Szkoda, że Wika141 nic więcej nie pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo190 0 Zgłoś Napisano 30 Lipiec 2008 Chyba najbardziej realną teorią jest teoria kaskasy, często tak się zdarza. Ja np. jak daje na wybiegu jakieś małe smakołyki to czesto później są one rozpuszczone, często daje dyźce pokruszoną kolbę, później w domku czesto takie coś jest - ale to wcale nie przypomina wymioty, może moja dycha mniej trzymała to w policzkach? Nie wiem przynajmniej jestem za teoria kaskasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniek_1 0 Zgłoś Napisano 30 Październik 2010 Hej, mam od wczoraj roborka. Wzięłam go dzisiaj na ręce i położyłam na pleckach (nie wyrywal się)i zaczęłam mu 'miziać' brzuszek ;p trwało to niecałą minutę. Po chwili przestałam i otworzył buzie i całe jedzenie (takie malusie kawałeczki) wyleciały. Co to mogło być? Czy to było groźne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ola250 2 Zgłoś Napisano 30 Październik 2010 Według mnie chomikowi się nic nie stało po prostu wyleciało mu jedzenie schomikowane w pyszczku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martyna 4 Zgłoś Napisano 30 Październik 2010 1. Czy jedzenie wyglądało na zjedzone.. ? czy raczej w calości ( np. słonecznik, kawałek czegoś i coś) Prawdopodobnie chomik wyciągnął z worka jedzonko ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniek_1 0 Zgłoś Napisano 30 Październik 2010 jedzenie wyglądało..hm nie, nie zjedzone, takie malutkie kawałeczki wszystkiego ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martyna 4 Zgłoś Napisano 30 Październik 2010 czyli takie mokre, jakby z miski wyjęte.. ? W takim razie chomiczek miał napakowane wory ( pewnie zobaczyłaś, że ma poliki ) i po prostu opróżnił je : ) to nic strasznego ; D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniek_1 0 Zgłoś Napisano 30 Październik 2010 no właśnie nie były mokre ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olga2 1 Zgłoś Napisano 30 Październik 2010 Nie były mokre? No może opróżnia worki. Moje często tak robiły. Nie masz powodu do obaw :papa: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
najka 245 Zgłoś Napisano 30 Październik 2010 Chomiki nie wymiotują. Mają trochę inaczej niż ludzie zbudowany żołądek, co powoduje, że nie mogą wymiotować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
honoratahoney 0 Zgłoś Napisano 15 Listopad 2010 ja miałam podobnie ; ] nakarmiłam chomcia i go od razy wzięłam na ręcę i zaczęłam 'miziać ;p ' go i mi jedzenie całe na ręce wyrzucił ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cytrynka 3 Zgłoś Napisano 15 Listopad 2010 ^^ Możepoprostu nie powinno sie najpierw karmić chomika, a potem bo łapać za brzuszek.? Moze mu poprostu wyleciało z tego powodu, że sie go zaraz potem wzięło ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
podrik 1718 Zgłoś Napisano 15 Listopad 2010 chomiki nie wymiotują. mają inaczej zbudowany żołądek. mogą za to wypluwać ziarno z toreb policzkowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paryzanka 735 Zgłoś Napisano 15 Listopad 2010 podrik ma rację - układ pokarmowy chomików jest tak zbudowany, że uniemożliwia wymiotowanie. Na sto procent opróżniał poliki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach