Patryk223 0 Napisano 1 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2020 Witam 3 dni temu zauważyłem u mojego chomika ranę, nic nie robiłem z tym bo często miał coś podobnego, dziś patrzę a z rany leci ropa u jest mocno napuchnięta i do tego jakby gniła czy coś podobnego bo śmierdzi mocno co robić? Macie jakieś sprawdzone rady? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DT Chomicze życie 226 Napisano 2 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2020 Szybka wizyta u weta może uratować mu życie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BangBang 19 Napisano 2 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2020 (edytowane) Natychmiast do weta. Życie chomika jest zagrożone i bez szybkiej interwencji specjliasty od gryzoni maluch nie przeżyje. Możliwe, że się skaleczył i wdało się zakazenie, może być to guz albo jeszcze coś innego, ale obecność ropy wskazuje, że dzieje się tam coś złego, z czym sam chomik sobie nie poradzi. Przez internet nie potrafimy postawić dokładnej diagnozy. Bez wizyty u weterynarza się nie obejdzie. Możesz podać swoje miejsce zamieszkania, może będziemy mogli pomóc w znalezeniu odpowiedniego weta, jeżeli nie wiesz gdzie się udac. Edytowane 2 Maj 2020 przez BangBang Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tindomiel 77 Napisano 2 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2020 Doraźnie można przemyć rywanolem okolice rany, ale wizyta u weterynarza jest konieczna. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hysminai 1 Napisano 2 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2020 Miałam podobną sytuację, zaczęło się od małej ranki, skończyło na mocnym opuchnięciu, zaczerwienieniu i wypływającej ropie. Aktualnie jesteśmy na kuracji antybiotykiem i lekiem przeciwzapalnym od 5 dni. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to pojechałam do weterynarza w Łodzi "Zwierzętarnia" i byłam bardzo zadowolona z wizyty. Sama jeszcze przed wizytą przeniosłam chomiczka do akwarium żeby nie miał jak się wspinać po niczym, ma w środku tylko jedzenie, poidełko przyklejone i domek. Nie ma żadnej ściółki żeby dodatkowo nie podrażniać rany. Na dół akwarium daję 2 listki ręcznika papierowego, a do domku i przed nim rozwarstwiam papier/chusteczki i je rozrywam na kawałeczki takie mniej więcej 2x1cm, po prostu najpierw papier rozrywam na pół po długości, potem znowu na pół (też po długości) żeby wyszły takie 4 paski i je rwę na małe kawałeczki. Chomiczek dzięki temu ma pod czym się chować w domku. Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patryk223 0 Napisano 2 Maj 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2020 Jestem z plocka może jakieś leki dla ludzi? Nie miałem opcji dziś jechać a jutro niedziela psikalem mu ranę acrinaseptem czy jakos tak Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tindomiel 77 Napisano 2 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2020 Chomik to nie człowiek. Jedyna opcja to weterynarz, możliwe, że będzie potrzebna seria zastrzyków w antybiotykiem. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Squirrella 99 Napisano 2 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2020 Nie dajemy leków dla ludzi. Mogą wywołać reakcje alergiczne lub okazać się trujące dla zwierzątka. Wizyta u weta jest konieczna. Ropa to stan zapalny, bardzo niebezpieczny, infekcja może przenieść się z małego zadrapania do krwi i po prostu zabić twojego małego przyjaciela. Pogoogluj, są weterynarze, co przyjmują nagłe przypadki w niedziele. Ja z moim kluskiem jeżdżę do weta 100km. Odległośc ot nie problem, trzeba tylko chcieć ;) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BangBang 19 Napisano 3 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2020 Niedziela nie oznacza, że nie można pojechać do weterynarza. Wiele klinik leczy 24/7. Sprawdzałem weterynarzy w Płocku, ale nigdzie nie widzę, żeby było napisane, czy mają specjaliste. Najbliżej celu jest klinika Marion. Na zdjęciu w zakładce inne zwierzęta jest mysz, więc może mają kogoś wykwalifikowanego w leczeniu gryzoni. Wejdź na ich stronę na necie, zadzwoń i zapytaj, czy mają kogoś kto pomoże twojemu maluchowi. jeżeli nie - będzie trzeba szukać weta gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BangBang 19 Napisano 4 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2020 @Patryk223 i co, byłeś u weta? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi