belle_goose 1 Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 Mój chomik mało śpi. Wydaje mi się, że za mało. W ciągu dnia wstaje kilkanaście razy, nie robi wówczas nic nadzwyczajnego (siedzi, je, bawi sie gryzakami). Moje dwa pozostałe chomiki śpią dużo więcej. Zastanawiam się, czy to normalne? Wcześniej bywało, że spał większość dnia, a od jakiegoś czasu jest odwrotnie. Chomik ma 1.5 roku, jest samcem. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BangBang 19 Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 (edytowane) Myślę, że to tylko formalność, bo znasz się na chomikach, ale maluchy nie mieszkają w jednej klatce, prawda? Co do nadmiernej aktywności to nie wydaje mi sie, żeby to było coś niepokojącego. Jedne chomiczki potrzebują mniej czasu na spanie, a drugie więcej. Oczywiście przy najbliższej wizycie u weta można sie przy okazji spytać, czy to normalne, ale nie widzę powodu do zmartwień. jeżeli ma apetyt, pije wodę i chęć do zabawy to wydaje mi się, że wszystko okey. Jeszcze radzę poczekać na odpowiedzi innych, ponieważ na forum mamy bardziej doswiadczone osoby ode mnie :DD PS: Co z chomiczkiem, który miał tą gulę? Wszystko okey? Edytowane 23 Marzec 2020 przez BangBang Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
belle_goose 1 Napisano 24 Marzec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 11 godzin temu, BangBang napisał: Myślę, że to tylko formalność, bo znasz się na chomikach, ale maluchy nie mieszkają w jednej klatce, prawda? Co do nadmiernej aktywności to nie wydaje mi sie, żeby to było coś niepokojącego. Jedne chomiczki potrzebują mniej czasu na spanie, a drugie więcej. Oczywiście przy najbliższej wizycie u weta można sie przy okazji spytać, czy to normalne, ale nie widzę powodu do zmartwień. jeżeli ma apetyt, pije wodę i chęć do zabawy to wydaje mi się, że wszystko okey. Jeszcze radzę poczekać na odpowiedzi innych, ponieważ na forum mamy bardziej doswiadczone osoby ode mnie :DD PS: Co z chomiczkiem, który miał tą gulę? Wszystko okey? Każdy chomiczek ma własną klatkę o wymiarach 78x48 cm, ale marzę o większych (chociaż chyba nie powinnam ich juz przeprowadzać, bo to stres, a nie są już najmłodsze). Mam taką nadzieję, że to normalne. Teraz śpi, ale odkąd ja wstałam, był już trzy razy. Poza tym, że mało śpi, nie widzę nic niepokojącego. Ps. Dziękuję za zainteresowanie, chomsia czuje sie dobrze. Gula nie powiększa się, chomik jest aktywny, je, pije. Mam nadzieję, że będzie ok, cały czas ją obserwuje. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BangBang 19 Napisano 24 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 78x48 to bardzo dobre wymiary. Również wydaje mi się, że zmiana klatek mogłaby tylko niepotrzebnie zestresować maluchy. Co do chomiczka to może taka jego natura. Jeżeli na apetyt, nie widać, żeby schudł i ma normalne furerko, to póki co nie widzę powodu do niepokoju. Na pewno trzeba obserwować i jeżeli coś się zmieni na gorsze, pojechać do weta. Co prawda zazwyczaj chomiczki śpią w dzień, a bawią sie w nocy, ale może twój jest wyjątkiem od zasady. W nocy też cały czas biega i się bawi? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
belle_goose 1 Napisano 24 Marzec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 1 godzinę temu, BangBang napisał: 78x48 to bardzo dobre wymiary. Również wydaje mi się, że zmiana klatek mogłaby tylko niepotrzebnie zestresować maluchy. Co do chomiczka to może taka jego natura. Jeżeli na apetyt, nie widać, żeby schudł i ma normalne furerko, to póki co nie widzę powodu do niepokoju. Na pewno trzeba obserwować i jeżeli coś się zmieni na gorsze, pojechać do weta. Co prawda zazwyczaj chomiczki śpią w dzień, a bawią sie w nocy, ale może twój jest wyjątkiem od zasady. W nocy też cały czas biega i się bawi? W nocy nie wiem do końca, bo śpię, ale jeśli zdarza mi się wstać, to chomik przeważnie jest. Troche mnie zaniepokoilo, że jest taki aktywny w dzień, bo dwa pozostałe maluchy większość dnia śpią. Poza tym zachowuje sie jak zwykle, głównie siedzi w kąciku klatki (to jego ulubione zajecie od zawsze) i sie myje albo coś chrupie. Futerko jest normalne, chętnie je, lubi gryźć gryzaki albo spacerować po klatce. Więc niby nic sie nie dzieje, ale zwraca moją uwagę fakt, że tak często go widzę. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Squirrella 99 Napisano 24 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 Chomiki lubią czasami zmieniać swoje pory aktywności. Mój dziadzio (*) ostatnie pół roku życia był bardzo aktywny w dzień. Ważysz maluchy regilarnie? To najlepszy sposób, aby zauważyć jakieś niepokojące zmiany. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
belle_goose 1 Napisano 24 Marzec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 Godzinę temu, Squirrella napisał: Chomiki lubią czasami zmieniać swoje pory aktywności. Mój dziadzio (*) ostatnie pół roku życia był bardzo aktywny w dzień. Ważysz maluchy regilarnie? To najlepszy sposób, aby zauważyć jakieś niepokojące zmiany. Tak, waże je regularnie :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Squirrella 99 Napisano 24 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 To jeśli waga się nie zmienia to twój chomi zdecydował, że pasuje mu latanie w dzień i nam nic do tego... Chomika nie ogarniesz xD Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
belle_goose 1 Napisano 24 Marzec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 Godzinę temu, Squirrella napisał: To jeśli waga się nie zmienia to twój chomi zdecydował, że pasuje mu latanie w dzień i nam nic do tego... Chomika nie ogarniesz xD Waga na szczęście bez zmian. Może faktycznie postanowił zmienić tryb życia na dzienny :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DT Chomicze życie 212 Napisano 24 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 Chomik bywają aktywne w dzień, to nic złego. Zwykle nie zdążamy zauważyć, że obchód zrobiony. A teraz wszyscy siedzą w domu, to widzą więcej :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi