Kasta13 0 Zgłoś Napisano 30 Grudzień 2015 Nie wiedziałam w jakim dziale napisać, więc pisze tu. Ludzie, pomóżcie. Ostatnio w długą sierść chomika zaczęło wplątywać się podłoże, stworzyło to "kołtuny" na futerku i niestety nie dało się tego roszczesać. Trzeba było splątane futerko obciąć. Co mam robić? Jak temu zaprzestać? Nie chcę aby miał mniej tego futerka, i czy to futerko mu odrośnie? (Ah głupie pytanie) chodzi czy będzię tak samo długie. Zmienić podłoże? Na jakie? Kupiłam ostatnio konopną, ale czy napewno można ją dać i chomikowi nic się nie stanie? (Wiem co to konopa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Risa 695 Zgłoś Napisano 31 Grudzień 2015 1. Rozczesywać na bieżąco. Jeśli są kołtuny można próbować filcakiem jakoś je rozbić lub zwyczajnie obciąć. Można też chomika "strzyc" regularnie na długość, która nie powoduje tworzenia się kołtunów. 2. Futro odrośnie, daj mu czas. 3. Ściółka konopna nie zaszkodzi, a dodatkowo nie jest tak "czepliwa" jak np. trociny - być może po zmianie ściółki problem będzie mniejszy. Nie zaszkodzi chomikowi, więc spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DT Chomicze życie 126 Zgłoś Napisano 31 Grudzień 2015 I pamiętaj, żeby w miarę możliwości ściółkę wymieniać stopniowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasta13 0 Zgłoś Napisano 31 Grudzień 2015 Risa- ja czeszę mojego chomika bardzo często, a problem pojawia się z dnia na dzień. Wieczorem futerko jest rozczesanie a rano zrobił się kołtun. Dam mu trochę tej konopnej, na początek żeby się przyzwyczaił.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edith 29 Zgłoś Napisano 10 Styczeń 2016 Mojemu pomogla wymiana sciolki tylko na konopna. Z trocinami mielismy podobny problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach